17Bardzo ważna funkcje w żywieniu, człowieka odgrywa żywność funkcjonalna, czyli taka, która ma określone właściwości może na przykład obniżać cholesterol lub wzmacniać odporność organizmu. Żywność taka często nazywana jest też naturalnym lekkim lun żywnością probiotyczną, ponieważ pomaga poprawić kondycję naszego organizmu. Żywność funkcjonalna to nie żadne tabletki, czyli leki tylko jak najbardziej pokarm, który często jest elementem naszej diety. Dlatego też żywność funkcjonalna musimy otrzymywać z naturalnych składników po jej dłuższym, spożywaniu musimy też odnotować sposób, w jaki na nas działa i czy przynosi określone skutki. Badania tego typu najlepiej jest wykonywać pod okiem specjalisty. Wyróżniamy kilka rodzajów grup produktów, które spełniają kryteria żywności funkcjonalnej mowa tutaj o nienasyconych kwasach tłuszczowych, błonniku witaminach czy probiotykach wszystkie tego typu składniki można jak najbardziej uzyskać z pokarmu, wystarczy tylko urozmaicić naszą dietę. I tak najbardziej bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje i oliwy z kolei błonnika możemy szukać w pestkach dyni czy słonecznika. Jeśli chodzi o witaminy to znajdują się one w każdym owocu czy też warzywie, więc można je dostosować do każdej diety i wymagań żywieniowych. Ostatnią grupę stanowią probiotyki, czyli inaczej mówiąc kultury bakterii są one obecne przede wszystkim w przetworach mlecznych. Do grupy żywności funkcjonalnej, zaliczamy też pokarmy, które zawierają obniżoną zawartość cholesterolu sodu oraz kalorii. Idea żywności funkcjonalnej ma swoje korzenie w filozofii wschodu gdzie pokarm i leki nie są rozgraniczane. Żywność funkcjonalna znana jest już w całej europie jednak przodującym krajem w jej produkcji jest Japonia. W kraju tym badania nad tego typu żywnością prowadzono już w latach osiemdziesiątych, dzięki czemu dziś Japonia jest wiodącym eksporterem żywności funkcjonalnej. Polska jest jeszcze w tej kwestii daleko, ponieważ żywność funkcjonalna nie cieszy się tak dużym powodzeniem wszystko to jest wynikiem złych przyzwyczajeń żywieniowych Polacy lubią jadać tłusto i ostro często tez w złych proporcjach. Z czasem jednak zauważa się wzrost świadomości na temat tej żywności ,w Polsce zaczęto już produkować herbatę na bazie probiotyków wkrótce wyprodukowane mają być także inne produkty takie jak słodycze dzięki temu jadając to co zawsze nie zaszkodzimy tak naszemu organizmowi tylko wręcz przeciwnie odżywimy go i wzmocnimy. Żywność funkcjonalna posiada ogromne walory, ponieważ oprócz wymiaru typowo leczniczego, czyli leczy schorzenia niweluje problemy trawienne, wzmacnia naturalna odporność organizmu wpływa też pozytywnie na nasze środowisko naturalne. Żywność taka produkowana jest na bazie naturalnych składników nie zaśmiecanych sztucznymi substancjami, dzięki czemu ulegają one nawet szybszemu rozkładowi w rezultacie możemy znacząco zmniejszyć liczbę odpadów chemicznych tak szkodliwych dla środowiska.

3.00 avg. rating (60% score) - 7 votes