25Nawozy to substancje, które stosowane są przy uprawie roślin, ich zastosowanie ma jeden podstawowy cel mianowicie zwiększenie wysokości i jakości plonów dzieje się tak na skutek składu chemicznego nawozów. Substancje te bogate są w liczne składniki mineralne i substancje sztuczne, dzięki czemu rośliny szybciej rosłą i są odporne na wiele chorób. Mianem nawozu można też określić produkty przeznaczone typowo do powiększania żyzności stawów rybnych. Nawozy różnią się miedzy sobą składem chemicznym i działaniem jedne mogą być bezpośrednio przyswajane przez rośliny inne zaś potrzebują więcej czasu oraz i są aktywne dopiero po przemianach, jakie mają miejsce w glebie. Zaletą tych nawozów jest czas ich reakcji, ponieważ mogą być aktywne nawet po trzech latach od ich zastosowania. Aby rośliny wydały bogaty plon muszą być, właściwe odżywiane, wśród makroelementów, jakie należy im dostarczyć wyróżniamy przede wszystkim azot fosfor oraz liczne grupy mikroelementów, czyli żelazo, cynk czy nawet miedz. Wśród nawozów możemy wyróżnić kilka podstawowych grup, czyli nawozy mineralne wapniowe, naturalne, organiczne i nie konwencjonalne. Nawozy mineralne zamiennie nazywane są wysokoprocentowymi składają się przede wszystkim z prostych związków chemicznych, które bardzo łatwo są przyswajalne przez rośliny. Składniki, jakie wykorzystuje się do ich wykonania są kopaliny oraz wszelkiego typu odpady pochodzą z Przemyślu hutniczego. W grupie nawozów mineralnych wyróżniamy nawozy azotowe fosforowe, potasowe magnezowe oraz wieloskładnikowe. Stosownie tego typu nawozów niesie jednak ze sobą ogromne zagrożenia, ponieważ bardzo szkodzą środowisku naturalnemu, nawozy te mogą w szybkim tempie zanieczyścić też wody gruntowe i nawet zakwasić glebę, która później wydaje zainfekowany plon. Druha grupa nawozów to nawozy wapniowe oraz wapniowo magnezowe ich podział jest bardzo prosty, czyli są to nawozy tlenkowe i węglanowe. Wszystkim najbardziej znane są nawozy naturalne możną je spotkać przede wszystkim w rolnictwie zaliczamy do nich obornik., gnojówkę i gnojowice wszystkie te nawozy powstają z odchodów i są całkowicie bezpieczne dla naszego środowiska naturalnego ponieważ nie są wzbogacane o żadne środki chemiczne takie jak pestycydy. Kolejną grupą nawozów, które nie są szkodliwe dla środowiska naturalnego są nawozy organiczne takie jak kompost czy biohumus. Nawozy te powstają w wyniku fermentacji części roślin oraz odchodów zwierzęcych są one jak najbardziej naturalnymi nawozami i nie zamieniają swoim składem struktury gleby. Bardzo często na rynku można spotkać tez nawozy niekonwencjonalne zaliczamy do tej grupy nawozy pochodzenia przemysłowego oraz komunalnego. Nawozy można podzielić biorąc pod uwagę inne kryterium, czyli ich stan skupienia wyróżniamy tutaj nawozy ciekłe i stałe. Nawozy są bardzo ważnym elementem wpływającym bezpośrednio na wydajność naszej gleby jednak zanim po nie sięgniemy trzeba dokładnie się z nimi zapoznać, aby nie zaszkodzić glebie i całemu środowisku naturalnemu.

3.00 avg. rating (60% score) - 8 votes