Wpisy z kategorii 'Żywność'

16Żywność ekologiczna bardzo często mylona jest ze zdrową żywnością tym czasem jest to pokarm który otrzymuje się przede wszystkim z roślin a także i zwierząt odpowiednio hodowanych. Chodzi tutaj miedzy innymi o sposób uprawy i hodowli, ponieważ w gospodarstwach ekologicznych unika się nawozów sztucznych oraz wszelkich pestycydów, aby nie zanieczyszczać nimi jedzenia. Gospodarstwa ekologiczne są dość dużą rzadkością, ponieważ wymagają dodatkowej pracy w produkcje nie ma tutaj miejsce na środki sztuczne czy też regulatory wzrostu wszystko ma pojawiać się w sposób całkiem naturalny. Gospodarstwa takie dodatkowo są bardzo dogłębnie kontrolowane podczas samego procesu produkcyjnego, aby sprawdzić czy rzeczywiści spełniają one podstawowe normy. W tym przypadku jakość uzyskanego produktu uzależniona jest przede wszystkim, od dwóch czynników, czyli warunków typowo środowiskowych oraz sposobu ich wytwarzania przez rolnika. Eko jedzenie jest bardzo cenne, ponieważ pokarm ma bezpośredni wpływ na zdrowie ludzkie tylko jedzenie zawierające określoną liczbę składników mineralnych i witamin może być dla organizmu cenne. Jeśli pokarm pozbawiony będzie wszelkich sztucznych składników tedy też poprawi się nasze sam poczucie wygląd cery, która nie będzie miała brzydkiego wyglądu, wyeliminujemy też w znaczącym stopni otyłość, która jest problemem wielu ludzi. Wadliwa żywność powoduje liczne problemy z przewodem pokarmowym dzieje się tak na skutek zapychania żołądka sztucznymi składnikami a nie odżywiamy go prawidłowo. Badania wykazują, że produkty pochodzące z eko rolnictwa są bogatszym źródłem witamin składników mineralnych oraz skrobi. Dla porównania, można przytoczyć przykład ekologicznej kapusty, w której znajduje się około dziewięćdziesiąt sześc. mg witaminy c, podczas gdy w tej intensywnie nawożonej jest tej witaminy tylko czterdzieści dziewięć mg. Ważną zaletą, jeśli chodzi o jedzenie eko jest fakt, że produkty te zawierają znacznie mniej metali ciężkich niż sztucznie hodowane mowa tutaj przede wszystkim o pestycydach, azotanach itp. żywność eko wyróżnia się również na tle innego pokarmu znakomitymi walorami smakowymi, ponieważ jest delikatniejsza, słodsza. Co ważne można ją też dłużej składować nawet kilka miesięcy ponieważ nie ulega szybkiemu zniszczeniu i wysuszeniu Jedyną wadą tych produktów jest kolor oraz wygląd, ponieważ produkty hodowane na ziemiach eko są mniej dorodne i kolorowe do tych uprawianych metodą konwencjonalną. Żywność taka może nie jest atrakcyjna pod względem wyglądu, ale za to jest zdrowsza i wyprodukowana w sposób ekologiczny. Przede wszystkim zyskuje na tym m gleba, ponieważ nie jest nawożona sztucznymi nawozami tylko naturalnymi jest to ogromna zaletą, ponieważ nie pustoszymy w ten sposób naturalnej struktury gleby. Do produkcji, co ważne nie używa się tez sztucznych regulatorów wzrostu, co jest bardzo szkodliwe dla naturalnego środowiska. Eko jedzenie cieszy się coraz większym powodzeniem, co jest budujące nie tylko dla zdrowia ludzkiego, ale też i stanu naszego środowiska.

18Rolnictwo ekologiczne jest to całkiem nowym i alternatywny system gospodarowania, rolnictwo ekologiczne aktywizuje przede wszystkim naturalne środki i nie przetworzone technologie w celu wyprodukowania zdrowych produktów. Cala żywność, która jest wynikiem tego systemu gospodarowania nazywana jest mianem żywności ekologicznej. Produkty takie odznaczają się przede wszystkim brakiem zanieczyszczeń oraz substancji sztucznych przekłada się to na ich walory smakowe i zdrowotne. Aby eko rolnictwo mogło funkcjonować musi przestrzegać określonych zasad, czyli po pierwsze musi wyeliminować z produkcji wszystkie nawozy i substancje chemiczne, ponieważ pod ich wpływem powstaje w pokarmie dużo składników rakotwórczych i szkodliwych dla organizmu. Metody uprawy w eko rolnictwie opierają się, więc, jak najbrzydziej z uwzględnieniem ekologii. W gospodarstwie takim zmniejsza się też obciążenie środowiska i liczbę odpadów, ponieważ wszystko ulega przetworzeniu, rolnictwo takie może być samo wystarczalne. W gospodarstwie takim nie ma też miejsca na pestycydy nawet, jeśli uprawa narażona jest na choroby, wyklucza się ich obecność korzysta się wtedy z innych sposobów, czyli metod biologicznych i agrotechnicznych. Nie ma też tutaj miejsca na melioracje, ponieważ zbytnio ingeruje ona w glebę, dlatego tez rezygnuje się z niej na rzecz zbiorników wodnych. Kolejnym ważnym aspektem, który należy zapewnić w gospodarstwie ekologicznym jest nawożenie w tym wypadku wyklucza się pestycydy, zamiast nich można posłużyć się nawozami zielony w celu odżywienia ziemi. Aby sporządzić tego typu nawozy wystarczy tylko zmieszać rośliny motylkowe z kompostem obornikiem i rozłożyć go na powierzchnie ziemi, jak widać nawet nawozy do użyźniania gleby wykonywane są na bazie produktów naturalnych. Każdy rolnik w swój pracy może posługiwać się naturalnie narzędziami tylko w wypadku rolnictwa ekologicznych muszą być one bardzo specyficzne, czyli rezygnuje się z maszyn ciężkich na rzecz płytkiego orania. Panuje tutaj zasada nie odwracania gleby, ponieważ wtedy dochodzi do zniszczenia mikroorganizmów glebowych. Kolejna zasad to taka, że w gospodarstwie ekologiczny stosuje się wypocznie naturalne metody pracy na roli podobnie jest z karmieniem zwierząt można podawać im tylko pasze z rolnictwa, ponieważ ta ma wiadome pochodzenie i nie jest zanieczyszczona licznymi środkami chemicznymi. Dużą troska otacza się tutaj zwierzęta, ponieważ to one produkują dużo pokarmu i są siłą napędową, dlatego też hoduje się je w systemie ściółkowym, aby nie powstała gnojowica tylko obornik. Zasad, jakie muszą spełniać gospodarstwa ekologiczne jest bardzo wiele, dlatego też tak nie wielu rolników się na nie decyduje. Tym czasem rolnictwo ekologiczne jest bardzo pożądane, nie tylko odgrywa znaczącą role w przemyśle produkcyjnym, ale też jest wspaniałym rozwianiem, jeśli chodzi o ekologie. Gospodarstwa te nie niszczą struktury ekologicznej, ziemi i nie stosują inwazyjnych metod pozyskiwania z nich surowca jak ma to miejsce w tradycyjnych gospodarstwach rolniczych.

17Bardzo ważna funkcje w żywieniu, człowieka odgrywa żywność funkcjonalna, czyli taka, która ma określone właściwości może na przykład obniżać cholesterol lub wzmacniać odporność organizmu. Żywność taka często nazywana jest też naturalnym lekkim lun żywnością probiotyczną, ponieważ pomaga poprawić kondycję naszego organizmu. Żywność funkcjonalna to nie żadne tabletki, czyli leki tylko jak najbardziej pokarm, który często jest elementem naszej diety. Dlatego też żywność funkcjonalna musimy otrzymywać z naturalnych składników po jej dłuższym, spożywaniu musimy też odnotować sposób, w jaki na nas działa i czy przynosi określone skutki. Badania tego typu najlepiej jest wykonywać pod okiem specjalisty. Wyróżniamy kilka rodzajów grup produktów, które spełniają kryteria żywności funkcjonalnej mowa tutaj o nienasyconych kwasach tłuszczowych, błonniku witaminach czy probiotykach wszystkie tego typu składniki można jak najbardziej uzyskać z pokarmu, wystarczy tylko urozmaicić naszą dietę. I tak najbardziej bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje i oliwy z kolei błonnika możemy szukać w pestkach dyni czy słonecznika. Jeśli chodzi o witaminy to znajdują się one w każdym owocu czy też warzywie, więc można je dostosować do każdej diety i wymagań żywieniowych. Ostatnią grupę stanowią probiotyki, czyli inaczej mówiąc kultury bakterii są one obecne przede wszystkim w przetworach mlecznych. Do grupy żywności funkcjonalnej, zaliczamy też pokarmy, które zawierają obniżoną zawartość cholesterolu sodu oraz kalorii. Idea żywności funkcjonalnej ma swoje korzenie w filozofii wschodu gdzie pokarm i leki nie są rozgraniczane. Żywność funkcjonalna znana jest już w całej europie jednak przodującym krajem w jej produkcji jest Japonia. W kraju tym badania nad tego typu żywnością prowadzono już w latach osiemdziesiątych, dzięki czemu dziś Japonia jest wiodącym eksporterem żywności funkcjonalnej. Polska jest jeszcze w tej kwestii daleko, ponieważ żywność funkcjonalna nie cieszy się tak dużym powodzeniem wszystko to jest wynikiem złych przyzwyczajeń żywieniowych Polacy lubią jadać tłusto i ostro często tez w złych proporcjach. Z czasem jednak zauważa się wzrost świadomości na temat tej żywności ,w Polsce zaczęto już produkować herbatę na bazie probiotyków wkrótce wyprodukowane mają być także inne produkty takie jak słodycze dzięki temu jadając to co zawsze nie zaszkodzimy tak naszemu organizmowi tylko wręcz przeciwnie odżywimy go i wzmocnimy. Żywność funkcjonalna posiada ogromne walory, ponieważ oprócz wymiaru typowo leczniczego, czyli leczy schorzenia niweluje problemy trawienne, wzmacnia naturalna odporność organizmu wpływa też pozytywnie na nasze środowisko naturalne. Żywność taka produkowana jest na bazie naturalnych składników nie zaśmiecanych sztucznymi substancjami, dzięki czemu ulegają one nawet szybszemu rozkładowi w rezultacie możemy znacząco zmniejszyć liczbę odpadów chemicznych tak szkodliwych dla środowiska.