16Żywność ekologiczna bardzo często mylona jest ze zdrową żywnością tym czasem jest to pokarm który otrzymuje się przede wszystkim z roślin a także i zwierząt odpowiednio hodowanych. Chodzi tutaj miedzy innymi o sposób uprawy i hodowli, ponieważ w gospodarstwach ekologicznych unika się nawozów sztucznych oraz wszelkich pestycydów, aby nie zanieczyszczać nimi jedzenia. Gospodarstwa ekologiczne są dość dużą rzadkością, ponieważ wymagają dodatkowej pracy w produkcje nie ma tutaj miejsce na środki sztuczne czy też regulatory wzrostu wszystko ma pojawiać się w sposób całkiem naturalny. Gospodarstwa takie dodatkowo są bardzo dogłębnie kontrolowane podczas samego procesu produkcyjnego, aby sprawdzić czy rzeczywiści spełniają one podstawowe normy. W tym przypadku jakość uzyskanego produktu uzależniona jest przede wszystkim, od dwóch czynników, czyli warunków typowo środowiskowych oraz sposobu ich wytwarzania przez rolnika. Eko jedzenie jest bardzo cenne, ponieważ pokarm ma bezpośredni wpływ na zdrowie ludzkie tylko jedzenie zawierające określoną liczbę składników mineralnych i witamin może być dla organizmu cenne. Jeśli pokarm pozbawiony będzie wszelkich sztucznych składników tedy też poprawi się nasze sam poczucie wygląd cery, która nie będzie miała brzydkiego wyglądu, wyeliminujemy też w znaczącym stopni otyłość, która jest problemem wielu ludzi. Wadliwa żywność powoduje liczne problemy z przewodem pokarmowym dzieje się tak na skutek zapychania żołądka sztucznymi składnikami a nie odżywiamy go prawidłowo. Badania wykazują, że produkty pochodzące z eko rolnictwa są bogatszym źródłem witamin składników mineralnych oraz skrobi. Dla porównania, można przytoczyć przykład ekologicznej kapusty, w której znajduje się około dziewięćdziesiąt sześc. mg witaminy c, podczas gdy w tej intensywnie nawożonej jest tej witaminy tylko czterdzieści dziewięć mg. Ważną zaletą, jeśli chodzi o jedzenie eko jest fakt, że produkty te zawierają znacznie mniej metali ciężkich niż sztucznie hodowane mowa tutaj przede wszystkim o pestycydach, azotanach itp. żywność eko wyróżnia się również na tle innego pokarmu znakomitymi walorami smakowymi, ponieważ jest delikatniejsza, słodsza. Co ważne można ją też dłużej składować nawet kilka miesięcy ponieważ nie ulega szybkiemu zniszczeniu i wysuszeniu Jedyną wadą tych produktów jest kolor oraz wygląd, ponieważ produkty hodowane na ziemiach eko są mniej dorodne i kolorowe do tych uprawianych metodą konwencjonalną. Żywność taka może nie jest atrakcyjna pod względem wyglądu, ale za to jest zdrowsza i wyprodukowana w sposób ekologiczny. Przede wszystkim zyskuje na tym m gleba, ponieważ nie jest nawożona sztucznymi nawozami tylko naturalnymi jest to ogromna zaletą, ponieważ nie pustoszymy w ten sposób naturalnej struktury gleby. Do produkcji, co ważne nie używa się tez sztucznych regulatorów wzrostu, co jest bardzo szkodliwe dla naturalnego środowiska. Eko jedzenie cieszy się coraz większym powodzeniem, co jest budujące nie tylko dla zdrowia ludzkiego, ale też i stanu naszego środowiska.

3.00 avg. rating (60% score) - 2 votes